Vitamin Deposu Semizotunun Faydaları

Semizotu faydaları saymakla bitmeyen bir sebze. Diğer adı pirpirim olan semizotunun salatası , yemeği veya böreği yapılabiliyor. Kuvvetli bir Omega 3 deposu olan sebze , sebzeler içinde de bu açıdan en kuvvetlisi olarak göze çarpıyor.

Semizotunun içinde hangi vitamin ve mineraller var?
100 gramlık bir semizotunun içinde ,
20 kalori , 2 gr. protein , 3,4 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol , 0,4 gr. yağ, 1,4 gr. lif , 4 mgr. fosfor, 40 mgr. kalsiyum, 0,2 mgr. demir, 80 mgr. sodyum, 45 mgr. potasyum , 180 IU A vitamini , 0,04 mgr. B1 vitamini , 0,03 mgr. B2 vitamini , 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini
Semizotunun faydaları
Bağışıklığı kuvvetlendirirken formda kalın!
Vitamin ve mineral deposu olan semizotu , bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmenin en etkili yollarından , ayrıca düşük kalorisi nedeniyle diyetlerin de vazgeçilmezi olan semizotu formda kalmanıza da fayda sağlıyor.
Semizotuyla gelen DİKKAT’e dikkat!
Omega – 3 beyin fonksiyonları üzerindeki etkisi gerçek. Ülkemizde üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan bir çok gencin omega – 3 desteği alarak zihin performanslarını arttırmaya çalışması alışılagelmiş bir şey. Peki özellikle soğuk deniz balıklarında bulabildiğimiz omega -3 ‘ün sebzeler içinde en çok bulunduğu sebzenin semizotu olduğunu söylersek ! Evet aynı zamanda kalp damar sağlığı için de tavsiye edilen omega-3 için semizotu tüketebilirsiniz.
Hemeoroide iyi geliyor , bağırsakları mutlu ediyor.
İdrar söktürücü özelliği bulunan semizotu , hemoroide de iyi geliyor. Yüksek lifli özelliği ile sindirimi kolaylaştırdığı ve bağırsakları rahatlattığı da biliniyor. Ayrıca böbrek taşı dökmenize de yardımcı oluyor.
Cildinize dost , görmenize destek.
Cilt kuruluğu gibi sorunların oluşumunu engelleyen semizotu , aynı zamanda içerdiği A vitamini miktarı nedeniyle görme fonksiyonun bozulmasına da engel oluyor.
Semizotlu Yemek Tarifleri
Yoğurtlu semizotu salatası tarifi
Gerekli malzemeler
- 1 demet semizotu
- 2 diş sarımsak
- 1 kase süzme yoğurt
- Zeytinyağı
- Pul biber
Yapılışı
- Semizotunun yapraklarını saplarını ayıklayarak yapraklarını süzgeç içerisinde yıkayıp, suyunun süzülmesi için bekletiniz.
- Yoğurdu rendelediğiniz sarımsaklarla karıştırdıktan sonra suyu süzülmüş semizotu ile bu karışımı karıştırınız.
- Üzerine zeytinyağı gezdirin ve son olarak dilerseniz üstüne pul biber ekebilirsiniz.
Sizlerde bildiğiniz severek tükettiğiniz semizotu tariflerini paylaşmak isterseniz gripusula@gmail.com adresine tariflerinizi ulaştırabilirsiniz.
Semizotu nerelerde yetiştiriliyor?
Semizotu Ortadoğu , Hindistan’da yoğun olarak yetiştirilen bir bitki olsa da dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilmektedir. Yani herhangi bir bölgeyle sınırlı değildir.
Türkiye’de yıllık yaklaşık 5 bin ton üretilen semizotu en çok Eskişehir’de yetiştirilmektedir. Bu pay tüm üretimin yaklaşık üçte biridir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.